De lekkerste zuivel uit de streek

Boer Rik Lagendijk De smaak van Diessen

Rik Lagendijk

De Smaak van Diessen

Boer Rik woont samen met zijn vrouw Joke en drie kinderen officieel in Baarschot, maar de koeienstal staat aan de andere kant van de weilanden precies op de grond van Diessen. In 2015 startte Rik met de bouw van zijn innovatieve vrijloopstal. In de stal kan Rik de koeien rust en comfort bieden. Bovendien wordt er geen drijfmest in de stal geproduceerd maar hoogwaardige compost. Op de vloer van de stal liggen houtsnippers die de ammoniak uitstoot aanzienlijk verminderen en de koeienmest composteren. Bovendien kunnen de koeien hier vrij rondlopen en op zachte ondergrond liggen.

Wil je kennis maken met Rik en de melkveehouderij? De stal is dagelijks vrij te bezichtigen aan de Toekomstweg in Diessen. Heel leuk als doel voor een fietstocht of om in het weekend met de kinderen heen te gaan.

De kracht van de natuur gebruiken in het management van je bedrijf.

Leonie van Zuilichem

De smaak van Bladel

Als krachtige vrouw in het midden van deze boeren staat Leonie van Zuilichem uit Bladel. Leonie groeide op in Bladel op de boerderij van haar vader Wim en moeder Mieke. Na een aantal studiereizen op buitenlandse melkveehouderijen was Leonie vastbesloten om zelf zuivel te gaan maken met de melk van de eigen boerderij. Ze specialiseerde zich onder ander in kwark, hangop en yoghurts en wist ook al voor diverse producten Cum Laude Awards te winnen.

Leonie wil met haar man Roel een eerlijk product weg kunnen zetten en zelf de macht in handen hebben. Door zelf je zuivel te verwerken tot een product is dit eerder te bereiken. Het heeft voordelen dat ze een kleine zuivelverwerker zijn. Zo kunnen we makkelijker schakelen en kunnen ze op kleine schaal smaken en producten uittesten.

Boerin Leonie van Zuilichem - De smaak van Bladel

Onze weilanden zijn niet alleen voor de koeien, maar ook voor weidevogels en bloemstroken.

Boer Joost van Casteren - De smaak van Reek

Joost van Casteren

De smaak van Reek

Stoere boer Joost van Casteren uit Reek runt samen met zijn vrouw Angela de boerderij. Daarnaast heeft hij bij het maken van de zuivel veel hulp van Maarten. Sinds 2018 starten zij samen met het verzuivelen van de eigen melk van de boerderij. De familie boert al op deze locatie sinds 1928, een echt familiebedrijf dus. Joost houdt er nu ongeveer 250 melkkoeien, maar heeft daarnaast ook scharrelvarkens en -kippen voor de verkoop van eieren van de streekhoeve.

Al het ruwvoer voor de koeien wordt in eigen beheer geteeld op duurzame wijze. Hierbij is aandacht voor de natuur door rekening te houden met de weidevogels en klein wild. Daarnaast wordt aan de rand van een deel van de akkers en weilanden ook bloemranden gezaaid ten behoeve van de biodiversiteit op het land.

Onze ambachtelijke en natuurlijk geproduceerde karnemelk is uitgeroepen tot beste van Nederland.

Dirk Pullens

De smaak van Raamsdonk

Dirk Pullens uit Raamsdonk is de jongste zuivelverwerker binnen De Smaak van Hier. Dirk is geboren en getogen op de boerderij van zijn ouders in Raamsdonk. Inmiddels 5 jaar geleden richtte Dirk zijn eigen bedrijf op; een zuivelboerderij met hart voor zuivel. Zijn bedrijf is gelegen op de boerderij van Dirks ouders, zodat de melk rechtstreeks vanaf de koe verwerkt wordt tot een zuivelproduct.

Alle producten worden op natuurlijke en ambachtelijke wijze geproduceerd, zonder onnodige toevoegingen. “We zijn eerlijk en open over onze producten en de ingrediënten die erin zitten. Ook het fruit wat we bijvoorbeeld gebruiken, komt allemaal uit Nederland.” De karnemelk van Dirk wordt geroemd, zó ontzettend lekker. Vier jaar aaneengesloten werd deze karnemelk zelfs Cum Laude bekroond tot beste van Nederland. We zijn er trots op deze in De Smaak van Hier zuivelcollectie te hebben.

Boer Dirk Pullens - De smaak van Raamsdonk

Onze waterbuffels zijn oersterk en staan dicht bij de natuur. Daarom gebruiken we ook geen antibiotica.

Boer Frens van Oirschot De smaak van Boxtel

Frens van Oirschot

De smaak van Boxtel

Na tien jaar als vierde generatie Van Oirschot melkvee te houden, besloot Frens om het roer om te gooien. De traditionele melkkoeien werden verruild voor waterbuffels en dat maakt Frens een bijzondere boer in het geheel. Frens wilde bewust uit de grote bulkmarkt en een betere toekomst bouwen voor zijn eventuele opvolgers Thijm en Lau. En dat is gelukt, want oudste zoon Thijm heeft sinds kort zijn studie afgerond en draait nu volledig mee in het bedrijf. 

In oktober 2018 zijn de eerste buffels uit Schotland gekomen en twee weken later kwamen er dieren uit Tsjechië bij. Inmiddels telt de gehele kudde in Boxtel zo’n 160 dieren, met een aantal eigen fokstieren en kalfjes. Het is werkelijk een prachtig gezicht om de buffels buiten te zien lopen en waden in hun waterpoel. In de afgelopen jaren hebben ze in Boxtel al veel bij geleerd over de waterbuffels. Onder andere dat het echte kuddedieren zijn, behoorlijk eigenwijs en dat ze oersterk zijn. Van de buffelmelk worden mozzarella’s buffaletta’s en buffelyoghurt gemaakt voor De Smaak van Hier collectie, met hoogwaardige voedingswaarde. Bovendien kan de buffelmelk door een groot deel van mensen met een koemelkallergie of lactose intolerantie worden verdragen.

Alles weten over eerlijk eten?

Wil je De Smaak van Hier op de voet volgen? Weten wat er op de boerderijen gebeurt en welke nieuwe verkooppunten er bij zijn gekomen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gebracht van bijvoorbeeld de nieuwste smaken toetjes en leuke winacties. De nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden.