De lekkerste producten uit de streek
Wat is De Smaak van Hier?
De Smaak van Hier heeft als onderneming de laatste jaren een behoorlijke transitie ondergaan. Altijd met dezelfde missie in het hoofd; het creëren van een toekomstbestendige, transparante korte voedselketen met waardering voor mens, dier en milieu.
In 2017 is De Smaak van Hier ontstaan op de Piet van Meintjeshoeve in Heukelom, in eerste instantie alleen gericht op zuivel. Door samenwerking van vijf Brabantse boeren werd een prachtige zuivelcollectie vorm gegeven, waarbij iedere boer een deel van de collectie produceerde. Op de verpakking van het product werd transparant gecommuniceerd waar het vandaan kwam. Deze zuivel was te koop voor consument via retail en horeca.
Na een aantal jaren en veel ervaringen rijker werd duidelijk dat alleen richten op zuivel niet haalbaar was voor de toekomst. Oplopende energie- en transportkosten en beperkingen in de mogelijkheden, maakten dat we het plan zouden herzien.
In de Brabantse korte keten kenden we intussen meerdere organisaties met dezelfde missie en visie. Met partners als Goei Eete, Local Food Eindhoven en Brabants Streekgoed zijn we een mooie samenwerking aan gegaan in BEUKK. Dat staat voor Beter Eten Uit de Korte Keten.
En daarmee ontstond in één keer een compleet assortiment producten rechtstreeks van de boer wat voor een breed publiek beschikbaar werd.
Hoe is de naam “De Smaak van Hier” ontstaan?
Wist je dat de meeste melkfabrieken melk van diverse boerderijen vermengen, ontleden tot losse bestanddelen en daarna weer samenbrengen tot melk zoals je die in de supermarkt kent? De lekkere lokale streek- en getijde gebonden smaak gaat hierdoor helaas verloren… Bij De Smaak van Hier doen we het anders. We kiezen voor een proces waarbij we de melk kort verhitten en direct bottelen in glazen flessen. Daarnaast vermengen we de melk niet met die van andere melkveehouderijen. Daardoor blijft de unieke lokaal gebonden smaak behouden. Bovendien varieert de melksmaak door de vegetatie op verschillende grondsoorten en jaargetijden. Vandaar de naam; De Smaak van Hier!
Om daarnaast nóg duidelijker aan de gebruiker te laten zien waar de verwerkte melk in het product vandaan komt, draagt ieder product een etiket met de plaatsnaam van herkomst en boerderij. Consumenten kunnen de producten zelfs eenvoudig herleiden tot de boer en eventueel zelf gaan kijken of alles in de haak is. Boeren van De Smaak van Hier staan namelijk voor lokale zichtbaarheid. Daarom heeft elke boer en plaats zijn eigen etiket, zelfs met een silhouet van de melkveehouder en een pentekening van de boerderij erop.
Alles weten over (h)eerlijk eten?
Wil je De Smaak van Hier op de voet volgen? Weten wat er op de boerderijen gebeurt en welke producten er zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gebracht van bijvoorbeeld de nieuwste smaken toetjes en leuke winacties. De nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden.